Rasinfo


Aangezien we een hoop verschillende karaktereigenschappen tegenkomen over dit ras waar wij lang niet altijd (volledig) achter staan geven we hier de beschrijving van het karakter en het gedrag zoals wij deze met deze honden ervaren hebben. Vergeet namelijk niet dat iedere hond anders is en dat je meerdere factoren hebt die het gedrag van de hond uiteindelijk bepalen.

Onderaan de pagina staat een linkje met de geschiedenis van het ras.

 

Karakter

De Staffordshire Bull Terrier is een hond met veel zelfvertrouwen. Ze zijn ontzettend slim en zijn niet zomaar onder de indruk van iets. Ze zijn een tikkeltje brutaal en willen dolgraag samen werken. Opvoeding is hierin heel belangrijk. De bovengenoemde karaktereigenschappen kunnen namelijk voor je werken, maar ook tegen je werken. Maar mijn ervaring is, dat deze honden in zekere zin geen andere opvoeding nodig hebben dan iedere andere hond. Mits je maar consequent bent en voldoet aan de behoeften van je hond.
Naar mensen staan ze bekend als allemansvriend.

Nannydog

Onder andere in Engeland word de stafford met regelmaat ''de nannydog'' genoemd. Ook daar vindt je verschillende meningen en verschillende berichtgevingen over. Maar wat daarin toch ook echt onze ervaring is, is dat met goed opgevoedde honden ze zeker goed zijn met kinderen. Zelfs als ze daar niet mee opgroeien. Ze kunnen goed tegen een stootje en hebben over het algemeen echt wel respect voor de kindjes en engelengeduld. Wel kunnen ze als ze jong zijn nog wat onstuimig zijn.

Gezin

De stafford is echt een gezinshond. Gaat graag met je op pad en leuke dingen doen. Wil graag met je samenwerken maar ligt ook graag met je op de bank bijvoorbeeld. Een hond om echt hele dagen in een bench op te sluiten is het niet. Er zijn er genoeg die het accepteren, maar ze voelen zich echt beter als ze samen met je kunnen zijn.

 

Andere dieren

Het is algemeen bekend dat dit ras niet altijd even blij is met andere honden. De meningen over dat gedrag en het tot uiting komen van dat gedrag zijn verdeeld. Onze ervaring is dat ze over het algemeen prima met andere honden en andere dieren goed overweg kunnen. Zeker als ze met bijvoorbeeld andere honden of met katten opgegroeid zijn. Hierbij is wel een goede en degelijke opvoeding van belang. En vanaf de baas natuurlijk een hoop kennis in het lezen van honden gedrag. Het blijven dieren, en het blijven honden die bekend staan om de hond intolerantie. 

 

Geschiedenis

Een mooi stuk over het ontstaan van de Staffordshire Bull terrier vindt je op deze site:

http://www.sbtinfo.nl/staffordshire-bull-terrier-geschiedenis/