15-12-2017 Stamboomhonden

Stamboomhonden

 

In deze ‘’blog’’ wil ik wat uitleg geven over stamboomhonden en vertellen wat mijn visie is op stamboomhonden.

 

Wat is een stamboomhond?

 Een stamboomhond is niets meer dan een hond met een officiële stamboom. Bijvoorbeeld van de FCI. Daarmee heb je een bewijs dat jouw hond raszuiver is en kun je zien welke ouders en grootouders jouw hond heeft.

 

Gezondheid van een stamboomhond?

 Er is op het gebied van gezondheid veel te doen als je het over stamboomhonden hebt. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de echte rassen toch wel behoorlijk veranderd zijn als we kijken naar hun begin. Wat natuurlijk ook gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.

Maar wat is hier in het grootste probleem van een stamboomhond? In nagenoeg alle rassen zijn geen testen verplicht als je geen lid bent van de rasvereniging van het ras waar je een nestje mee wil fokken. Dat betekend dat de pups gewoon een stamboom krijgen maar op gezondheid er niets gedaan/getest hoeft te worden.

 

Dat draagt natuurlijk natuurlijk niet bij aan de gezondheid van een ras. Er zijn gelukkig wel rasverenigingen die hun uiterste best doen om de gezondheid zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ras. Helaas zijn er ook wat rasverenigingen die daar niet zoveel mee doen.

 

Waarom dan kiezen voor een stamboomhond?

 Veel mensen denken nog steeds dat als ze een stamboomhond kopen ze gelijk een goede en gezonde hond gekocht hebben. Helaas is dit lang niet altijd waar. De redenen om een stamboomhond te kopen zijn voor iedereen natuurlijk anders. De ene wil een pup uit die combinatie omdat die honden heel goed gepresteerd hebben op shows of in de sport. De ander wil het omdat de ouderdieren op bepaalde aandoeningen getest zijn. Of omdat de combinatie zorgvuldig gekozen zijn. En zo zijn er ongetwijfeld nog een hoop andere opties.

 

Wat bepaald de prijs van de stamboomhond?

 Ook de prijzen van stamboomhonden verschillen onderling. Dat verschil kan al in het zelfde nest zitten. Wat zorgt nu voor het prijsverschil in het algemeen?

 

 • De beschikbaarheid van het ras
 • De kleur van de hond
 • De dekprijs van de dekreu
 • De resultaten van de ouderdieren in de show en/of sport
 • De testresultaten van de ouderdieren op gezondheid.
 • De bloedlijnen van de honden.

 

 • De beschikbaarheid speelt best een rol in de prijs van de pup/hond. Een ras die je weinig tegen komt, is duurder dan een ras waar de markt vol mee zit.

 

 • De kleur van de hond is ook van belang. Kleuren die je minder vaak tegen komt zijn vaak duurder. Kleuren die ontzettend gewenst zijn, daar betaal je ook vaak meer voor. Maar kleuren die ongewenst zijn (maar wel toegestaan) in het ras, daar betaal je veel minder voor.

 

 • De dekprijs van de reu is van meerdere dingen afhankelijk. Kleur, bloedlijnen,prestaties, gezondheid, karakter en beschikbaarheid.
  Een hond met een gewenste kleur, mooie prestaties, fijne bloedlijnen, een fijn karakter en die dan ook nog eens getest is op verschillende aandoeningen daar word meer voor gevraagd dan een ongeteste hond of eentje met een minder fijn karakter.

 

 • De resultaten van ouderdieren is ook belangrijk in de prijs. Honden die veel show’s lopen en veel prijzen binnen halen op de show’s of in de sport kunnen een stuk duurder zijn. Showen en sporten is duur, de hond bewijst zich en de kans dat zoiets een doorfokt is wel aanwezig.

 

 • De testresultaten van de ouderdieren zijn belangrijk om een simpele reden. Honden waarvan alle testen goed zijn en bijvoorkeur van meerdere generaties zijn vaak gezonder. En geven dat dus ook mee aan hun pups. Aandoeningen die bijvoorbeeld DNA te testen zijn en waar de honden vrij van zijn getest kunnen dus niet bij de pups naar voren komen.

Testen zijn duur maar testen geven dus ook deels zekerheid.

 

 • Vaak kun je uit de bloedlijnen van honden een hoop halen. Welke prestaties er in zitten maar ook over het karakter en wat ze dus vererven. Ook de kleur kun je vaak wel verklaren uit de bloedlijnen. En natuurlijk een deel gezondheid.

 

Nu is het natuurlijk zo dat bij zoveel mensen je zoveel wensen hebt. Die geen waarde hechten aan show’s of sport. Of die het helemaal niet erg vinden om een minder gewilde kleur te hebben. Dus die mensen willen vaak ook minder uitgeven. Iets wat natuurlijk geen probleem is.

 

Helaas word er wel door fokkers vaak bezuinigd op de gezondheid. Dus geen testen laten doen. En worden die pups dan toch voor de hoofdprijs verkocht.