03-10-2017:  (Bijt)incidenten houden niet op bij de dierenartsrekening

Een heel verhaal, geschreven uit mijn ervaringen als eigenaar van een ras dat vaak vechthond genoemd word...

 

(bijt) Incidenten houden niet op bij de dierenartsrekening.

 

Mijn vriend en ik zijn trotse bezitters van twee honden. Staffordshire Bull Terriers. Wij hebben bewust gekozen voor stamboom honden. En ik durf best te zeggen dat wij verantwoorde hondenbaasjes zijn.
Ik voed mijn honden, mijn powerbreeds niet anders op dan iedere andere hond. Voor mij geld namelijk de regel, het zijn mijn honden en niemand hoort last te hebben van hun.
Ik ben verantwoordelijk voor hun gedrag en heb er voor te zorgen dat ze niemand tot last kunnen zijn.

Mijn honden lopen dan ook gewoon nergens los. Huis en een goed afgezette tuin uitgezonderd natuurlijk. We hebben verschillende riemen voor verschillende situaties. Op drukke plekken waar mijn honden mee naar toe moeten lopen ze aan een vaste lijn, op de kortste stand. Voor het uitlaten lopen ze aan een flexi met de maximale optie van 8 meter.
Voor het wandelen in het bos hebben we een flexi van 10 meter die ze alleen op open en overzichtelijke plekken op de maximale stand mogen benutten.
Daarnaast hebben we nog 20 meter veldlijnen. Deze worden alleen op grote velden op het industrie terrein of bij ons bedrijfspand gebruikt om eens lekker balletjes te gooien.

Wij lopen alleen in gebieden waar een aanlijnplicht geld. Nu kunnen mijn honden prima met andere honden overweg. Helaas hebben we daar heel hard aan moeten werken. Want helaas hanteert niet iedereen dezelfde ‘’regels’’ als wij doen en die ik zie als fatsoen. Mijn honden mogen niet op andere honden afstormen. Mijn honden mogen ook niet op andere mensen af rennen of ze bespringen. Tuurlijk mogen ze geaaid worden en natuurlijk mogen ze spelen. Maar alleen als beide partijen daar mee in stemmen. Ze mogen niet uit zichzelf andere honden of mensen benaderen en worden dus ook bij ons geroepen wanneer we andere honden of mensen tegen komen.

Een van onze honden hebben wij vanaf een leeftijd van zo’n 8,5 week in huis. Deze hebben wij dan ook volledig en op eigen krachten opgevoed. Dit omdat we helaas door veel hondenscholen geweigerd warden of de hondenscholen alleen kunstjes aanleren en weinig tot geen tijd in het gedrag van de hond en het herkennen daarvan.
Hij vind het allemaal prima wat andere honden doen. Helaas heeft hij al meerdere keren tanden van andere honden mogen voelen en nog steeds blijft hij de simpele goedzak. Hij heeft nog nooit iets terug gedaan en benaderd andere honden nog steeds op een normale en vriendelijke manier. Hij speelt lang niet met iedere hond, maar is en blijft altijd vriendelijk, vermijd conflicten want als hij er geen zin in heeft, loopt ie gewoon aan.

In april 2017 hebben wij een mooi en lief teefje mogen verwelkomen. 5 dagen na dat ze bij ons kwam werd zij 1 jaar. Uiteraard was het voor haar even omschakelen. Nieuw huis, nieuwe regels, nieuwe mensen, een nieuw hondenvriendje en een paar katten. Vanaf dag 1 klikte het gelijk.
Inmiddels is ze nu een half jaar bij ons. Een halfjaar waarin we helaas al veel hebben mee gemaakt. In dit half jaar zijn we veel meer gaan wandelen omdat we zien hoe goed het ze doet. We hebben ons nog veel meer moeten verdiepen in hondengedrag. En met succes, hoe meer we haar begrijpen hoe meer vertrouwen zij krijgt en wij krijgen van haar.

Ook zij heeft helaas al de nodige incidenten mee mogen maken. Iets wat haar vertrouwen in honden tot een dieptepunt heeft laten zakken. Ze is meerdere malen besprongen door loslopende honden in aanlijnplicht gebieden. Honden die al grommend met hun haren omhoog op haar(en ons) afgerend komen. Honden die duidelijk niet komen om te spelen en waar baasje nergens te bekennen is of waar er weer eens geroepen word ‘’hij wil alleen maar spelen’’

En ook bij ons in de woonwijk was het raak, een maltezer, aan het einde van de lange flexlijn, die mijn teefje dus tot meerdere keren toe op een haar na miste. Puur omdat de lijn ‘’te kort’’ was.
Op mijn meldingen krijg ik geen reactie. Baasje valt niet mee te praten.

Afgelopen week hebben we weer een incident gehad. Gelukkig lopen wij altijd met een extra lijn(vaste) en een breakstick als we gaan wandelen. Natuurlijk hoop ik ze niet nodig te hebben en helemaal niet voor mijn eigen honden. In alle opzichten.
Er stond een loslopende hond op de kruising van ons pad. Baasje was door een slingerpaadje gelopen en was in de bosjes niet te zien. De hond oogde vriendelijk maar bleef wel staan toen wij in zijn buurt kwamen. Verschillende keren het baasje geroepen die steeds lief aan de hond vroeg of deze wilde komen. Wat ie helaas niet deed. Hij was gespannen, hij borstelde licht maar zocht heel voorzichtig contact met mijn hond. Niets aan de hand, even snuffelen en beide waren ze tevreden. Het antwoord van het baasje was wel het meest aparte wat we tot nu toe mee gemaakt hadden. Hij wilde spelen, wij wisten niks van honden gedrag en als ze hem nu kwam halen zou hij aanvallen. Juist. Haar gewezen op de signalen die haar hond liet zien en dat lachte ze weg. En op de opmerking waarom ze hem los liet lopen op een plek waar dat niet mag, als ie niet luistert en aanvalt als je hem komt halen kregen we geen reactie. En inderdaad toen ze hem aan wilde lijnen viel hij direct mijn hond aan. Die gewoon stil bleef zitten en hem letterlijk over zich heen liet komen. Ik probeerde de hond van die van mij af te krijgen en de enige mogelijkheid op dat moment was om hem een ‘’trap’’ te geven. Mijn been met een beetje kracht voor mijn hond langs halen. Baasje flipte, maar kreeg nog steeds haar hond niet te pakken dus mijn vriend pakte de breakstick voor het geval dat. Ineens was de hond direct aangelijnd en mevrouw was helemaal over haar toeren omdat mijn vriend een wapen trok volgens haar. Helaas kregen we niet de kans om iets uit te leggen, want het enige wat ze bleef zeggen; ‘’ het kan mij niet verrekken wat een breakstick is’’
Onze beide honden bleven kalm en rustig en toen mevrouw weg liep, liet ze haar andere hond zo bij ons staan.

Inmiddels door veel trainwerk, waar we andere honden bij nodig gehad hebben, durft ons teefje weer te spelen met andere honden. Terwijl ze door de incidenten helaas heel erg bang geworden was en toch wel agressie begon te laten zien.

Dit is verre van het eerste incident dat we in een half jaar mee gemaakt hebben. Maar in geen van alle gevallen was een stafford (achtige) oorzaak van deze incidenten.
We troffen Labrador’s, maltezers, Doodle achtige honden, herder achtige, collie achtige.

Ik kan dan ook echt ontzettend boos worden van mensen die roepen ‘’ach de schade die zo’n klein hondje aanricht is het niet waard om een melding te maken, of aangifte te doen. ‘’
‘’hij vergoed de Dierenarts rekening toch, waar maak je je druk om’’

(bijt) Incidenten houden niet op bij de dierenartsrekening. Daar beginnen ze helaas niet eens mee. Ik houd van het samenwerken met mijn honden, maar niemand word blij van problemen oplossen die door stom gedrag van anderen veroorzaakt word.
We hebben erg veel tijd en energie gestoken in het gedrag van onze hond, om te zorgen dat ze weer vertrouwen kreeg in andere honden. Haar angst en daarmee haar agressie weg te halen. En dan hebben we geluk gehad, dat we dit op eigen kracht konden doen en dat dit ons geen bakken met geld gekost heeft.

Ga alsjeblieft met je hond naar een goede gedragsdeskundige als je hond echt reageert op andere honden, als je hond angst of agressie laat zien en werk hier aan. Verdiep je echt in honden gedrag. Het voorkomt zoveel problemen. Zoek hulp. Zo hebben jullie beide snel weer echt plezier in het wandelen.

Lang niet iedere eigenaar van een powerbreed is verantwoord. Echt lang niet allemaal. Maar vergeet niet dat een hoop eigenaren van niet powerbreeds dat ook niet is. En dat dit een probleem is wat we met zn alle aan horen te pakken.
Houd gewoon allemaal eens rekening met elkaar. Zeker honden die elkaar niet kennen, waar ze niet regelmatig contact mee hebben door te snuffelen of te spelen, horen elkaar niet te bespringen.
Maar ook zeker niet iedereen wil besprongen worden door de hond van een ander.